Skip to content

Μια φορά ΓΣΘ, πάντα ΓΣΘ

Συνέντευξη με τον Σταύρο Ανδρεάδη,  τον «MrSaniResort» και απόφοιτο του 1965 της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης

Nα σηκώσουμε τα μανίκια και να ξαναχτίσουμε την κοινωνία μας

  • Κύριε Ανδρεάδη, πού σας βρίσκουμε σήμερα; Πώς πάει το πρότζεκτ ζωής που είναι για σας το SaniResort;

Με βρίσκετε εκεί που ήμουν πάντα… Στη γενέθλια πόλη μου τη Θεσσαλονίκη, που όσο περνάει ο καιρός την αγαπώ πιο πολύ και με θυμώνει ακόμη περισσότερο. Το SaniResort προχωρεί καλά. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που το βλέπω να εξελίσσεται όπως περίπου φανταζόμουν.

  • Κοντά εξήντα χρόνια πίσω επιλέξατε τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης ως το γυμνάσιο στο οποίο θα φοιτούσατε. Τι θυμάστε από εκείνα τα χρόνια από το κτήριο στη Βασιλίσσης Όλγας;

Δωδεκάχρονα παιδιά τότε, ήμασταν πολύ απλοί και ταπεινοί. Όλη η κοινωνία, νομίζω, ήταν πολύ πιο απλή και ταπεινή τα χρόνια εκείνα. Εγώ προερχόμουν από δημόσιο δημοτικό σχολείο και το μεγαλόπρεπο κτήριο της Βασιλίσσης Όλγας μου είχε φανεί επιβλητικό και κάπως… άγριο.

  • Ήσασταν πάντως πολύ καλός μαθητής. Κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση από τη σχολική καθημερινότητα;

Υπήρχαν και καλύτεροι μαθητές από εμένα… Η ιδιαιτερότητα του σχολείου, και τότε όπως και τώρα, ήταν ότι είχαμε τα πιο πολλά μαθήματα στα Γερμανικά. Έπρεπε λοιπόν να ανταποκριθούμε, πέρα από την ίδια τη δυσκολία κάθε μαθήματος, και στηδυσκολία της διδασκαλίας του σε μια ξένη γλώσσα και από ξένους καθηγητές. Με πολλούς από τους καθηγητές αυτούς συνδεθήκαμε τελικά πάρα πολύ.

  • Το Γερμανικό δεν ήταν ένα εύκολο σχολείο. Άζιζε τον κόπο αυτό το «σφίξιμο» για έναν μαθητή; Τι ήταν τελικά αυτό που σάς πρόσφερε το σχολείο και σας φάνηκε χρήσιμο στα μετέπειτα χρόνια;

Εκτιμώ πραγματικά την παιδεία που μου έδωσε το γερμανικό σχολείο, και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Μου έδωσε να καταλάβω το νόημα της συνειδητής (από πεποίθηση και όχι από υποχρέωση, ή φόβο) ένταξης σε ένα σύστημα, που έχει αρχές και αξίες. Αυτό είναι κάτι που με συνόδεψε από τότε σε όλη τη ζωή μου.

  • Ξαναήρθατε στο σχολείο την περσινή χρονιά για να μιλήσετε στην εκδήλωση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Τι εντύπωση αποκομίσατε;

Είχα μικτά συναισθήματα σε αυτή μου την επίσκεψη. Ήταν όλα αλλιώτικα γύρω μου, αλλά αισθανόμουν πως κάπου, πολύ κοντά, κρύβονταν και πολλά που είχαν μείνει ίδια και απαράλλαχτα με αυτά που εγώ είχα ζήσει.

  • Δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στον τουρισμό, που είναι ένα από τους λίγους τομείς που ακόμη λειτουργούν σε αυτήν τη χώρα. Το Sani είναι κάτι για το οποίο μιλά όλη η Ελλάδα. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας; Και ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον;

Μυστικό της επιτυχίας είναι, πιστεύω, πρώτα απ’ όλα να αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, στη συνέχεια να φροντίσεις με επιμέλεια και προσπάθεια μεγάλη να το μάθεις καλά, και τέλος να μη βιαστείς ποτέ σου να προχωρήσεις πιο γρήγορα από ό,τι επιτρέπουν οι δυνατότητές σου και οι γενικές συνθήκες γύρω σου.

Αυτή είναι η φιλοσοφία που εφάρμοσα και εξακολουθώ να εφαρμόζω στο SaniResort.

Για το μέλλον τώρα… Οφείλουμε όλοι μαζί να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξαναχτίσουμε σωστά την κοινωνία μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πολιτισμός είναι, πάρα πολύ απλά, να αναγνωρίζεις στον άλλον τα ίδια δικαιώματα με αυτά που διεκδικείς ο ίδιος για τον εαυτό σου. Χωρίς πολιτισμό και αρχές δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

  • Σήμερα τι θα λέγατε σε ένα νεαρό απόφοιτο του σχολείου; Ποια θα ήταν η συμβουλή σας μπροστά στο… βουνό που έχει να αντιμετωπίσει με τις σπουδές και την επαγγελματική του πορεία;

Θα του έλεγα αυτά που είχα πει και εγώ στον εαυτό μου. Κυρίως ποτέ του να μην αδρανήσει, να μένει πάντα δημιουργικά ανήσυχος. Και να μην ξεχνάει ότι μετά από μια περίοδο κρίσης σαν αυτήν που περνάμε σήμερα, έρχεται σχεδόν πάντα μια περίοδος ανάπτυξης και προόδου. Αυτή ίσως να βρίσκεται πολύ κοντά μας…

Back To Top