Skip to content

Μια φορά ΓΣΘ, για πάντα γερμανικό

Δημήτρης Θεοδώρου, απόφοιτος του 1986, σήμερα πλαστικός χειρούργος: Να διαλέξουμε τα δύσκολα, για να τα έχουμε αργότερα  εύκολα…

Κύριε Θεοδώρου, που σας βρίσκουμε σήμερα; Με τι ασχολείστε επαγγελματικά και γιατί ταξιδεύετε συχνά στη Γερμανία;

Είμαι πλαστικός χειρουργός και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Θεσσαλονίκη. Διατηρώ δικό μου ιατρείο και συνεργάζομαι με ιδιωτική κλινική της πόλης. Στη Γερμανία ταξιδεύω για επαγγελματικούς λόγους. Ενώ η κρίση στην Ελλάδα έχει συρρικνώσει τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, στη Γερμανία η ανάπτυξη συνεχίζεται και υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε όλα τα επαγγέλματα. Η αισθητική χειρουργική στη Γερμανία αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις ηλικίες, με αποτέλεσμα να διεξάγονται πολλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Γιατί διαλέξατε τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης; Άξιζε αυτή η δύσκολη πορεία; Εννοούμε τη φοίτηση στο Γερμανικό σχολείο με πολλές επιπλέον ώρες και τις απαιτητικές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Μονάχου. Τι τελικά σάς πρόσφεραν όλα αυτά;

Το σχολείο το διάλεξαν οι γονείς μου, εγώ ήμουν πολύ μικρός για να μπορώ να επιλέξω. Εξάλλου είναι μεγάλη η προετοιμασία για την εισαγωγή στο σχολείο και πρέπει να ξεκινήσει κανείς νωρίς. Αυτό που μου είχαν πει είναι ότι στο Γερμανικό θα μάθω οργάνωση, δύο ξένες γλώσσες, γερμανικά και αγγλικά και θα έχω τη δυνατότητα να σπουδάσω στη Γερμανία. Τα σχολικά χρόνια ήταν δύσκολα και απαιτητικά. Δεν είχα όμως μέτρο σύγκρισης για να παραπονιέμαι και τα κατάφερνα καλά. Εμένα μου άρεζε το σχολείο, το ότι με την αποφοίτηση είχα εξασφαλισμένη την φοίτηση μου σε γερμανικό πανεπιστήμιο στη σχολή της προτίμησής μου ήταν μεγάλη ικανοποίηση.

Οι σπουδές στη Γερμανία ήταν η δεύτερη περίοδος μόχθου! Το επίπεδο σπουδών ήταν υψηλό όπως και οι απαιτήσεις! Πολύ διάβασμα και πολλά διαγωνίσματα, όποιος δεν περνούσε τις εξετάσεις έφευγε… Αργότερα όμως στον εργασιακό χώρο υπήρχε μεγάλη ικανοποίηση. Στις γερμανικές κλινικές ο γιατρός έχει όλες τις μοντέρνες παροχές στην δικαιοδοσία του, υπάρχει συνεργασία μεταξύ των εργαζομένων και οι ασθενείς συμπεριφέρονται με σεβασμό!

Πόσο εύκολα ή δύσκολα ήταν τα φοιτητικά χρόνια στη Γερμανία;

Τα φοιτητικά χρόνια στη Γερμανία ήταν δύσκολα! Μοναξιά, έλλειψη ήλιου και κρύο και μία νοοτροπία τόσο διαφορετική από αυτή στην οποία ήμουν συνηθισμένος. Εκτός αυτού φόρτος εργασίας και συγχρόνως να φροντίζεις τα δικά σου όλα μόνος σου! Ενηλικίωση από τη μία μέρα στην άλλη! Βέβαια εγώ ανήκω σε μία γενιά που εκείνη την εποχή σπάνια ταξίδευε στο εξωτερικό, ήταν πιο εξαρτημένη από την οικογένεια και οι διαφορές στην νοοτροπία μεταξύ των λαών λόγω έλλειψης της παγκοσμιοποίησης ήταν μεγαλύτερες. Αν και είχα πρόβλημα προσαρμογής η αλήθεια είναι ότι βρέθηκα σε μία κοινωνία πιο ανοικτή από τη δικιά μας με ίσες δυνατότητες για όσους θέλουν να αρπάξουν τις ευκαιρίες. Όπως επίσης θα πρέπει να πω ότι υπάρχει άλλη δυναμική στο επίπεδο εκπαίδευσης, μόρφωσης, πολιτισμού και διασκέδασης στη Γερμανία.

Πόσο διαφορετική ήταν η ελληνική πραγματικότητα που συναντήσατε όταν γυρίσατε;

Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη ήταν μεγάλη επιθυμία και χαίρομαι που την πραγματοποίησα. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα και νιώθω ακόμα συναισθηματικά ολοκληρωμένος. Σε επαγγελματικό επίπεδο η προσαρμογή ήταν δύσκολη γιατί υπάρχουν διαφορές στη νοοτροπία τόσο των ασθενών όσο και στις συνθήκες εργασίας. Η κρίση επίσης άλλαξε και εξακολουθεί να αλλάζει τα δεδομένα στον εργασιακό χώρο.

Δραστηριοποιείστε στον Σύλλογο των Αποφοίτων του σχολείου, όπου είστε μέλος του ΔΣ. Γιατί; Τι έχει να κερδίσει ένας απόφοιτος από τον ΣΑΓΕΣ;

Ο ΣΑΓΕΣ αποτελεί μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής. Αυτό που δύσκολα μπορεί κάποιος να κάνει μόνος του το καταφέρνει εύκολα με τη συλλογικότητα. Υπάρχει δυνατότητα άντλησης εμπειρίας και πληροφοριών από άτομα που αποφοίτησαν πριν και από πενήντα χρόνια ή και παραπάνω! Αν είμασταν οργανωμένοι σωστά ως σύλλογος θα είχαμε μία απίστευτη δυναμική, αν σκεφτεί κανείς ότι λίγο πολύ όλοι οι απόφοιτοι έχουν παράγει σημαντικό έργο στη ζωή τους. Ειδικά στην περίοδο κρίσης που διανύουμε οι νέοι μπορούν να βοηθηθούν από τον ΣΑΓΕΣ ώστε εγκαίρως να κάνουν τις σωστές επιλογές στη ζωή τους. Δυστυχώς όμως κάποιοι απόφοιτοι βλέπουν κοντόφθαλμα και θέλουν το συντομότερο να ξεχάσουν  το σχολείο που τους “καταπίεζε” τόσα χρόνια..

Σήμερα τι θα λέγατε σε ένα νεαρό απόφοιτο του σχολείου; Ποια θα ήταν η συμβολή σας μπροστά στο… βουνό που έχει να αντιμετωπίσει με τις σπουδές και την επαγγελματική του πορεία;

Θα του έλεγα να διαλέξει τα δύσκολα, αν θέλει αργότερα να τα έχει εύκολα..

Back To Top