Skip to content

Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Την Τρίτη 29.01.2019 πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΘ μία εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Όλοι οι μαθητές από την 5η μέχρι την 11η τάξη συμμετείχαν σε διάφορα workshops, τα οποία είχαν ως κεντρικό στόχο να διδαχθούμε από το παρελθόν, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα απάνθρωπα εγκλήματα στο μέλλον. Στη συνέχεια είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα μουσικό ταξίδι χάρη στη χορωδία του Γυμνασίου “Johanneum” από την πόλη Lübeck. Οι στόχοι αυτής της πολύ ιδιαίτερης Ημέρας Μνήμης εκπληρώθηκαν απόλυτα. (Μαθήτρια  6a)

Ακολουθούν κείμενα από μαθητές διαφόρων τάξεων

Από τον τομέα Ιστορίας

(Μαρία Ανθοπούλου, Jörg Fricker, Thorsten Grewing, Γιάννης Ισαακίδης, Μaike Rohkrämer, Michael Stier)

 

Workshop για τις τάξεις 5a/ 6a/ 7abc/ 8a

Στις 29 Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος, διοργανώθηκε στο σχολείο μας ένα workshop σχετικά με το παραπάνω θέμα. Χωρισμένοι σε ομάδες, αρχικά ζωγραφίσμαε πάνω σε ένα πλακάτ το πάνω μέρος ενός σώματος, γύρω από το οποίο γράψαμε τις δικές μας νεανικές συνήθειες: πηγαίνουμε στο σχολείο, αθλούμαστε, συναντάμε φίλους, βλέπουμε τηλεόραση, μιλάμε στο τηλέφωνο… Στη συνέχεια όμως το πρόσωπο στο πλακάτ στιγματίστηκε από το άστρο του Δαβίδ και πληροφορηθήκαμε από την καθηγήτριά μας ποια πράγματα δεν επιτρεπόταν να κάνει ένας Εβραίος στο Τρίτο Ράιχ. Όλα όσα είχαμε γράψει προτύτερα έπρεπε να διαγραφούν και στο τέλος καταλήξαμε στην εξής διαπίστωση: Κατά την περίοδο του εθνικοσοσιαλισμού στους Εβραίους δεν επιτρεπόταν τίποτα!

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ «Judith und der Mann von Schindlers Liste» και συζητήσαμε από κοινού πάνω σε κάποια ερωτήματα που μας είχαν δοθεί. Μέσα από αυτήν την ταινία είχαμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε σε θέματα όπως ο διωγμός των Εβραίων, η ζωή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η διάσωση λίγων ανθρώπων, όπως ο άντρας της ταινίας.

Καθώς επεξεργαστήκαμε μόνοι μας το παραπάνω υλικό, σχηματίσμαε μία πολύ καλύτερη εικόνα για το Ολοκαύτωμα και αποκομίσαμε νέες γνώσεις (για παράδειγμα κάποιοι από εμάς δεν είχαν ξανακούσει για τη λίστα του Σίντλερ). (μαθήτριες 8α)

 

Workshop για τις τάξεις 8bc/ 9bc

Στις 29 Ιανουαρίου ασχοληθήκαμε στο σχολείο μας με το θέμα του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και ειδικότερα με τη συγκινητική ιστορία της Άννας Φρανκ. Αρχικά, ενημερωθήκαμε γενικά για τη δυστυχή ιστορική περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ στη συνέχεια παρακολουθήσαμε ένα βίντεο σχετικά με την οδυνηρή ιστορία ενός κοριτσιού στην εφηβική ηλικία, που υπήρξε ένα από τα πολλά θύματα του ολοκαυτώματος. Έπειτα, αναλύσαμε το περιεχόμενο του βίντεο και γνωρίσαμε καλύτερα τη δυσχερή ζωή της. Τέλος, μελετήσαμε μέσω κάποιων φυλλαδίων εργασίας τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καθώς επίσης και την ψυχική και σωματική επιβάρυνση που ένιωθαν καθημερινά. Μετά από τρεις ώρες έλαβε τέλος το Workshop της ημέρας αυτής. Συνολικά, η συγκεκριμένη διαδικασία ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μέσω αυτής αποκομίσαμε πολλές γνώσεις και σημαντικά διδάγματα ζωής. (μαθήτριες του 8d) 

 

Workshop για τις τάξεις 9a/ 10abcd/ 11abcd

Στις 29 Ιανουαρίου ασχοληθήκαμε στο σχολείο μας με την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος και μ’ αυτόν τον τρόπο αποτίσαμε φόρο τιμής προς τα θύματα του γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού. 

Η ημέρα ξεκίνησε για όλους τους μαθητές με μία συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια όλοι οι μαθητές πήγαν στις τάξεις τους, για να ασχοληθούν με διάφορα πρότζεκτ.

Οι τάξεις 10a και 11a παρακολούθησαν αρχικά μία παρουσίαση σχετικά με τις «λίθους μνήμης» και στη συνέχεια ξεκίνησε η ουσιαστική ενασχόληση με το πρότζεκτ.

Με αφορμή τις βιογραφίες των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το πρότζεκτ «Τα ονόματα των αριθμών», αναλάβαμε την αποστολή να σχεδιάσουμε και στη συνέχεια να παρουσιάσουμε τέτοιες λίθους μνήμης με κάποια στοιχεία και ιστορίες ζωής των θυμάτων.    

Ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μ’ αυτόν τον τρόπο μάθαμε πολλές ειδικές πληροφορίες για ανθρώπους, για τους οποίους μέχρι τότε γνωρίζαμε μόνο κάποιους αριθμούς. (μαθήτριες 10α)

 

Συναυλία

Κατά την 4η ώρα παρουσιάστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων κάποια ποπ κομμάτια, αλλά και το έργο του συνθέτη Jan Bender (1909-1994): Ένα γράμμα της Άννας Φρανκ για σοπράνο, χορωδία και ορχήστρα. Μελοποίηση ενός γράμματος της Άννας Φρανκ στη φανταστική της φίλη, Κίττυ.

Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 1944

Αγαπητή Κίττυ,

Ο ήλιος λάμπει, ο ουρανός είναι καταγάλανος, φυσάει ένα υπέροχο αεράκι κι εμένα μου λείπουν τα πάντα, μου λείπουν οι κουβέντες, μου λείπει η ελευθερία, μου λείπουν οι φίλοι, μου λείπει το να είμαι μόνη, μου λείπει το κλάμα.

Έχω την εντύπωση ότι θα σκάσω και ξέρω καλά ότι το κλάμα θα βοηθούσε, αλλά δεν μπορώ. Είμαι ανήσυχη, πηγαινοέρχομαι από το ένα δωμάτιο στο άλλο, αναπνέω από τη χαραμάδα του κλειστού παραθύρου, νιώθω την καρδιά μου να χτυπάει, σαν να μου λέει: «Εκπλήρωσε επιτέλους αυτά που λαχταρώ».

Ναι, νομίζω ότι αρχίζω και νιώθω την άνοιξη μέσα μου. Νιώθω την αναγέννηση της άνοιξης, το νιώθω στο σώμα μου, στην ψυχή μου. Πρέπει να συγκρατηθώ για να μη με καταλάβουν. Είμαι τελείως μπερδεμένη. Δεν ξέρω τι να διαβάσω, τι να γράψω, τι να κάνω. Ξέρω μόνο ότι νοσταλγώ…Δική σου Άννα

Hatikva, Εθνικός Ύμνος Ισραήλ

 

 

Back To Top