Skip to content

Διαγωνισμός ανάγνωσης της ΓΣΘ (τάξεις 5 έως 10)

“Ένα σπίτι χωρίς βιβλία είναι φτωχό, ακόμη κι αν όμορφα χαλιά καλύπτουν τα πατώματά του και πολύτιμες ταπετσαρίες και εικόνες τους τοίχους του”. (Hermann Hesse)

Οι τάξεις 5α, 6α, 7abcd, 8abcd καθώς και οι τάξεις 9abcd και 10abcd έλαβαν μέρος στον φετινό Διαγωνισμό Ανάγνωσης της ΓΣΘ. Από ένα σύνολο σχεδόν 200 μαθητών, αναδείχθηκαν 29 νικητές τάξεων, οι οποίοι διαγωνίστηκαν ξανά μεταξύ τους στον ενδοσχολικό τελικό του διαγωνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη νέα βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου Γκαίτε στις 13.01.2023. Τα παιδιά αρχικά διάβασαν ένα προετοιμασμένο κείμενο της επιλογής τους και στη συνέχεια ένα άγνωστο κείμενο.

Κατά την ατομική επιλογή των βιβλίων, έγιναν φανερές οι διαφορετικές προτιμήσεις των μαθητών: ιστορίες με ζώα, ποδοσφαιρικές ιστορίες, υπερήρωες της Marvel, επιστημονική φαντασία, φιλία, περιπέτειες σε μακρινούς κόσμους, αλλά και κλασικά βιβλία συγγραφέων παγκοσμίου φήμης, όπως ο Michael Ende και ο Otfried Preußler, συγκαταλέγονταν στις αναγνωστικές προτιμήσεις των μαθητών μας.

Η πρόκληση μιας αναγνωστικής παράστασης δεν συνίσταται μόνο στο να αρθρώσεις με σαφήνεια και να τονίσεις με νόημα το περιεχόμενο, αλλά κυρίως να δημιουργήσεις την ατμόσφαιρα της εκάστοτε πλοκής, διαβάζοντας με τη φωνή και τις εκφράσεις του προσώπου σου με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ακροατής να νομίζει ότι βρίσκεται μέσα στην πλοκή του έργου. Σε μια εποχή που τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ έχουν αρχίσει να ανταγωνίζονται τα βιβλία, η εισαγωγή στον κόσμο της ανάγνωσης -στην προκειμένη περίπτωση μέσω ενός διαγωνισμού ανάγνωσης- είναι πολύ χρήσιμη. Μόνο όσοι κατέχουν τη γλώσσα μπορούν να διατυπώσουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους με διαφορετικές αποχρώσεις.

Συγχαίρουμε θερμά τις μαθήτριες και τους μαθητές μας για την επιτυχία τους:

Νικητής τάξης 5 Anni Viering

Νικητής τάξης 6 Ourania Kolovou

Νικητής τάξης 7 Elisa Kartsiou

Νικητής τάξης 8 Chloe Soni

Νικητής τάξης 9 Fotini Katoglou

Νικητής τάξης 10 Athanasia Theodoridou

Νικητής του σχολείου (από όλες τις τάξεις, αυτός/αυτή με την υψηλότερη βαθμολογία) Tereza Ueberall

Δεν ήταν εύκολο για την κριτική επιτροπή (κ. Βράνος -Ινστιτούτο Γκαίτε- και κ. Rieger, κ. Metten, κ. Πρεφτίτση – ΓΣΘ) να κάνει άλλη μια επιλογή από τόσο πολλούς εξαιρετικούς αναγνώστες. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από την ιδιαίτερα επιτυχημένη τεχνική ανάγνωσης, ερμηνείας και επιλογής κειμένου των νικητών.

Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στο Goethe-Institut Thessaloniki και την ομάδα της βιβλιοθήκης του για την εξαιρετική οργάνωση και φιλοξενία της εκδήλωσης και την απονομή των βραβείων για όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και στον Σύλλογο Γονέων της ΓΣΘ για τη γενναιόδωρη χορηγία των δώρων και των κουπονιών βιβλίων για τους τελικούς νικητές. Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στην κ. Σπυριδωνίδου, η οποία οργάνωσε τον φετινό διαγωνισμό ανάγνωσης, βοήθησε πολύ στην επιλογή των ξένων κειμένων από τη σύγχρονη νεανική λογοτεχνία και συντόνισε τον τελικό στη βιβλιοθήκη με πολλή χαρά και ενθουσιασμό.

 

Back To Top

Sommerferien

Im Zeitraum vom 15. Juli bis einschließlich 29. August bleibt die Verwaltung der Schule außer mittwochs zwischen  8 – 14 Uhr geschlossen.

Die Einschreibungen für die Vorkurse können Mittwochs persönlich oder jederzeit online auf unserer Webseite getätigt werden.

καλοκαιρινές διακοπές

Για το διάστημα 15. Ιουλίου με 29 Αυγούστου οι διοικητικές υπηρεσίες του σχολείου θα παραμείνουν κλειστές εκτός από τις Τετάρτες μεταξύ 8:00 με 14:00.

Οι εγγραφές για τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπορούν να γίνουν κάθε Τετάρτη αυτοπροσώπως στο σχολείο αλλά και καθημερνές  μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.