Skip to content

Επαγγελματικός προσανατολισμός για τις μαθήτριες και τους μαθητές της ένατης τάξης

Τον Νοέμβριο έλαβε χώρα στη ΓΣΘ η «εβδομάδα ενημέρωσης επαγγελματικού προσανατολισμού», στην οποία η κυρία Σοφία Τορνικίδου, επαγγελματική σύμβουλος του ομοσπονδιακού πρακτορείου για εργασία (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung, IPS-Bayern), παρείχε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας σε μαθήτριες και μαθητές της 11ης και 12ης τάξης τη δυνατότητα για προσωπικές συνεδρίες. Στις 4/3/2021 είχαν και οι μαθητές της 9ης τάξης την ευκαιρία να πάρουν μια πρώτη γενική ιδέα για την επιλογή επαγγέλματος και σπουδών, με τη μορφή μιας παραστατικής παρουσίασης στα Ελληνικά και στα Γερμανικά.

Η κυρία Τορνικίδου επισήμανε πως οι επιθυμίες, οι ικανότητες και οι προσδοκίες παίζουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Επίσης, σημαντικό είναι να παρατηρεί κανείς προσεκτικά την τρέχουσα αγορά εργασίας. Η έρευνα, η συναναστροφή με άλλους και η προσωπική δραστηριοποίηση διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στην πορεία προς την απόφαση αυτή. Η κυρία Τορνικίδου υπογράμμισε, επιπλέον, τη σημασία του να είναι κανείς ενεργός και να αποκτήσει μόνος του μια ιδέα για τον χώρο εργασίας, π.χ. μέσω πρακτικής εργασίας στις διακοπές ή επισκέψεων σε εργασιακούς χώρους (φυσικά όχι σε καιρό πανδημίας). Παρότρυνε επίσης τους μαθητές να πάρουν ατομικές πρωτοβουλίες για αιτήσεις πρόσληψης σε επιχειρήσεις και ιδρύματα που προσφέρουν θέσεις πρακτικής εργασίας.

Έπειτα, η σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού παρουσίασε τη μεγάλη ποικιλία σπουδών σε ανώτατες σχολές στη Γερμανία και εξήγησε, για παράδειγμα, τη διαφορά ανάμεσα στις σπουδές σε ένα πανεπιστήμιο και σε μια ανώτατη σχολή για εφαρμοσμένες επιστήμες. Παρουσίασε επίσης τις συνδυαστικές σπουδές (duales Studium), με ενσωματωμένη επαγγελματική κατάρτιση ή πρακτική σε μια επιχείρηση και εξήγησε την επιχειρηματική επαγγελματική κατάρτιση, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Ο περιζήτητος κλάδος των θετικών επιστημών (MINT- Studienfächer) ήταν επίσης θέμα της παρουσίασης. Ιδιαίτερα ελκυστική είναι, επιπλέον, η δυνατότητα αποχής ενός χρόνου από τις σπουδές (gap year) μετά το Abitur, το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν οι μαθήτριες και οι μαθητές για να κάνουν πρακτική, να μάθουν γλώσσες και για να προσεγγίσουν καλύτερα τις σπουδές και το επάγγελμα που επιθυμούν να ακολουθήσουν. Επιπλέον, η κυρία Τορνικίδου προέβαλλε μια σειρά διευθύνσεων και ιστοσελίδων, οι οποίες πιθανότατα μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες στη διαδικασία εύρεσης επαγγέλματος. Στο τέλος της παρουσίασης, η σύμβουλος απάντησε στις ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Η μεγάλη απήχηση που είχε η ενημέρωση καθώς και ο υψηλός αριθμός των συμμετεχόντων, απέδειξαν το πόσο σημαντικές είναι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις ακαδημαϊκού και επαγγελματικού προσανατολισμού για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας. Ελπίζουμε ότι πολλοί από αυτούς θα μπορέσουν να αναπληρώσουν την πρακτική που προβλέπεται για την 9η τάξη, η οποία δυστυχώς ματαιώθηκε αυτή τη σχολική χρονιά εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Σοφία Τορνικίδου και ανυπομονούμε να τη συναντήσουμε ξανά την ερχόμενη σχολική χρονιά.

 

Ελληνική μετάφραση: Ανδριάνα Γρηγορίου

 

Back To Top

Sommerferien

Im Zeitraum vom 15. Juli bis einschließlich 29. August bleibt die Verwaltung der Schule außer mittwochs zwischen  8 – 14 Uhr geschlossen.

Die Einschreibungen für die Vorkurse können Mittwochs persönlich oder jederzeit online auf unserer Webseite getätigt werden.

καλοκαιρινές διακοπές

Για το διάστημα 15. Ιουλίου με 29 Αυγούστου οι διοικητικές υπηρεσίες του σχολείου θα παραμείνουν κλειστές εκτός από τις Τετάρτες μεταξύ 8:00 με 14:00.

Οι εγγραφές για τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπορούν να γίνουν κάθε Τετάρτη αυτοπροσώπως στο σχολείο αλλά και καθημερνές  μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.