skip to Main Content

Η γιορτή για την 28η Οκτωβρίου

Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου έχει πολύπλευρη σημασία για τη Θεσσαλονίκη. Καταρχήν, είναι η γιορτή του πολιούχου αγίου μας, του Αγίου Δημητρίου. Ύστερα, τιμάται και η επέτειος απελευθέρωσης της πόλης από τους Οθωμανούς, την 26η  Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής του αγίου, γεγονός που πολλοί αντιλαμβάνονται ως ένα από τα θαύματά του. Τέλος, βέβαια, όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα,θυμόμαστε και τιμούμε την ηρωική στάση των παππούδων μας, όταν «ήρθε η ιστορία και τους βρήκε» , όπως λέει και η Έλλη Παππά. Όταν δηλαδή κλήθηκαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής τους, να λάβουν αποφάσεις που στιγματίζουν τη ζωή ενός ανθρώπου, να αντιμετωπίσουν διλήμματα που κανένας δε θα ευχόταν να πρέπει να αντιμετωπίσει όσο ζει. Αγωνίστηκαν στο μέτρο των δυνάμεών τους και αυτός ο αγώνας τους μας εμπνέει ακόμα, όχι γιατί υπήρξε τελικά νικηφόρος, παρόλο που και αυτό μετράει, όσο γιατί άντεξαν και απέδειξαν με πολλούς τρόπους ότι το δίκιο νικά το άδικο, η ελπίδα την απόγνωση, η καλοσύνη το φόβο.

 

Για τη φετινή εκδήλωση αντλήσαμε υλικό κυρίως από την ιστοσελίδα ww2.istories.gr. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική ιστοσελίδα όπου παρουσιάζονται έξι διδακτικά σενάρια για τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα οποία επεξεργάστηκαν η ομότιτμη καθηγήτρια του ΑΠΘ κ. Φρ. Αμπατζοπούλου, η θεσσαλονικιά ιστορικός Δρ. Ρένα Μόλχο, ο ακαδημαϊκός συνεργάτης του Διεθνούς Ελληνικού Πανεπιστημίου Δρ. Γιώργος Αντωνίου, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολικής Παιδαγωγικής και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, κ. Ελένη Χοντολίδου, η Δρ. Φένια Φραγκουλίδου, η κ. Χαρούλα Κρομυάδου, η κ. Δώρα Σεϊτανίδου, η κ. Κωνσταντία Λιούζα και η κ. Ιωάννα Δαγδιλέλη. Η δημιουργία της ιστοσελίδας υποστηρίχθηκε οικονομικά από το Γερμανικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης. Εμείς επιλέξαμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην υπόθεση των παιδιών, που πάντοτε υποφέρουν σ΄ έναν πόλεμο και ενώ είναι εκείνα που λιγότερο απ’ όλους αντιλαμβάνονται σε όλες τους τις προεκτάσεις τα γεγονότα, ωστόσο εκείνα περισσότερο απ’ όλους  τις υφίστανται.

Θελήσαμε να κλείσουμε τη γιορτή μας με μια υπόμνηση, ένα βίντεο, ότι ο πόλεμος φέρνει πάντα και μόνο δεινά στους ανθρώπους, ότι δεν υπάρχουν νικητές, μόνο ηττημένοι. Συνδέσαμε, λοιπόν, εκείνον τον πόλεμο με τον σημερινό στη Συρία, όπου παιδιά και πάλι υποφέρουν από τις αμαρτίες των μεγάλων.

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που παρευρέθηκαν στη γιορτή για την προσοχή τους και να ευχηθούμε «χρόνια πολλά!».Ευχαριστίες, βέβαια, αρμόζουν και στους συναδέλφους που συνέβαλαν με το ταλέντο και την προθυμία τους στην πραγματοποίησή της:

την κ. Pirkko Speitel, την κ. Λίλια  Βασιλειάδου, τον κ. Λευτέρη Ράφτη, και σε  όλους εκείνους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βοήθησαν προσφέροντας υποστήριξη ή επιδεικνύοντας υπομονή και ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον κ. Κώστα Χαρτοφύλλη, και βέβαια την Αναστασία Τολμαΐδου της 11d για το  βίντεο της λήξης.

Στα παιδιά της 8b και της 10a, καθώς και στην ομάδα των μουσικών, που ανέλαβαν να προετοιμάσουν και να παρουσιάσουν αυτή τη γιορτή λέμε ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και ευχόμαστε να προοδεύουν πάντα και να διατηρήσουν τη δημιουργική τους διάθεση και τον ζήλο  που επέδειξαν σ΄αυτήν την ομαδική εργασία.

Maria Petridou

Back To Top