skip to Main Content

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή του Δημοτικού

Την  τελευταία μέρα, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, μαθητές και μαθήτριες ήρθαν στο σχολείο με ιδιαίτερη ανυπομονησία  για την χριστουγεννιάτικη γιορτή. Μαζί τους ήρθαν γονείς, γιαγιάδες, παππούδες και για κάποιους ακόμα και συγγενικά πρόσωπα από την Γερμανία.

Για τρεις εβδομάδες τα παιδιά εργάζονταν σκληρά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, μαθαίνοντας κείμενα και τραγούδια. Το θέμα και η σύνθεση της χριστουγεννιάτικης γιορτής ήταν αποτέλεσμα πολλών συσκέψεων από την πλευρά των δασκάλων αλλά και συνεργασίας με τους μαθητές.

Έτσι παρουσιάστηκε στο έκπληκτο κοινό μια ιστορία σχετική με τον εορτασμό των Χριστουγέννων.

Η γιορτή ξεκίνησε με τους μαθητές της Α΄ τάξης, οι οποίοι παρουσίασαν με την καθοδήγηση του δασκάλου τους κ. Schick την ιστορία της Γέννησης του Χριστού, όπου ο Ιωσήφ και η Μαρία αναζητούν καταφύγιο στο ταξίδι τους για τη Βηθλεέμ και καταλήγουν σε μία φάτνη. Ακούγοντας το τραγούδι „Stern über Bethlehem“ οι βοσκοί, οι οποίοι έμαθαν για την γέννηση του Λυτρωτή από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ, προσκύνησαν τον Μεσσία. Το προσκύνημα τους  αποτελεί την αρχή της σημερινής χριστουγεννιάτικης παράδοσης.

Το ίδιο αστέρι που οδήγησε τους βοσκούς στη φάτνη της Βηθλεέμ κάνει τον γύρο της Ευρώπης προκειμένου να γνωρίσει τις διαφορετικές χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και να μας τις διηγηθεί.

Το ταξίδι του ξεκινάει από τη Γαλλία και την Πολωνία, όπου τα οι μαθητές της ορχήστρας υπό τη διεύθυνση της κυρίας Spannagel έπαιξαν το τραγούδι „Morgen kommt der Weihnachtsmann“ κι ένα πολωνικό ορχηστρικό κομμάτι.

Έπειτα συνέχισε προς τη Σουηδία, όπου οι μαθητές της Β΄ τάξης με την κυρία Μαστραντώνη τραγούδησαν το παραδοσιακό τραγούδι «Σάντα Λουτσία» περνώντας ανάμεσα από τους θεατές, φορώντας λευκές φορεσιές και κρατώντας κεράκια. Στο τέλος τα παιδιά εξήγησαν στο αστέρι τη σημασία αυτού του εθίμου, το οποίο προέρχεται από την Ιταλία.

Κατόπιν το αστέρι συνάντησε στη Φινλανδία πολλά ξωτικά ,που ήταν απασχολημένα με το διάβασμα των γραμμάτων  και το πακετάρισμα των δώρων. Οι μαθητές της Δ΄ τάξης, με την επιμέλεια της κυρίας Spannagel, υποδύθηκαν τους εργατικούς βοηθούς του Άη Βασίλη ,που στη Φινλανδία ονομάζεται „Joulutonttus“. Με το τραγούδι „Hyvää Joulua!!!!“  αποχαιρέτησαν το αστέρι αλλά και το κοινό.

Η προτελευταία στάση ήταν η Έλλάδα, όπου το αστέρι καλωσορίστηκε με έναν παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο χορό από τους μαθητές του ομίλου χορών με την κυρία Φιλοπούλου.

Στη συνέχεια οι καλεσμένοι μας παρακολούθησαν πως οι μαθητές της Γ΄ τάξης στόλιζαν ένα ξύλινο καράβι. Υπό τη καθοδήγηση της κυρίας Χαριτοπούλου τα παιδιά διηγήθηκαν πως προέκυψε αυτό το έθιμο στην Ελλάδα και ποιες άλλες συνήθειες συναντάει κανείς ενόψει Χριστουγέννων. Έπειτα τραγούδησαν τα παραδοσιακά κάλαντα, όπου λίγο πολύ σιγοτραγουδούσαν και κάποιοι από τους καλεσμένους.

Η γιορτή, αφού έκλεισε με το τραγούδι «Άγια νύχτα» στα ελληνικά και στα γερμανικά, στέφθηκε με επιτυχία και όσοι συνέβαλαν σε αυτήν ανταμείφθηκαν με ένα δυνατό χειροκρότημα.

Έπειτα συνεχίσαμε στον χώρο του Δημοτικού, όπου πολλοί γονείς είχαν φέρει διάφορα νόστιμα εδέσματα προσφέροντας ένα πλούσιο μπουφέ στην αίθουσα της ενισχυτικής διδασκαλίας. Σε όλους τους χώρους του Δημοτικού στήθηκαν ευχάριστα «πηγαδάκια» συνομιλίας.  Στο τέλος οι μαθητές του ομίλου χορού μας παρουσίασαν άλλον έναν παραδοσιακό χορό και οι μαθητές της Α΄ τάξης συμπλήρωσαν το ταξίδι του αστεριού διηγώντας μας πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα στην Ισπανία. Κατόπιν όλοι μαζί, μικροί και μεγάλοι, τραγουδήσαμε το τραγούδι „Feliz Navidad“.

Στο τέλος οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους και αφού αποχαιρετίστηκαν με τους δασκάλους τους, έφυγαν για τις πολυπόθητες χριστουγεννιάτικες διακοπές.

 

 

Back To Top