Οκτώ ερωτήσεις στη διευθύντρια της ΓΣΘ κα Μπίργκιτ Μπέκερ, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
- Κυρία Μπέκερ, η καινούργια σχολική χρονιά ξεκίνησε. Τι νέο μας φέρνει;
-Έχουμε ένα καινούργιο κατευθυντήριο πρότυπο και έναν νέο μισθωτή στο κυλικείο. Επίσης η ΓΣΘ ξεκίνησε για πρώτη φορά μια διαφημιστική καμπάνια, η αναγγελία του προγράμματος αντικαταστάσεων γίνεται πια σε ηλεκτρονική μορφή και ένα πρόγραμμα ένταξης μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες έχει ολοκληρωθεί.
- Η αναδιάρθρωση του σχολείου σε «Ολοκληρωμένο σχολείο συνάντησης με στόχο ένα κοινό Γερμανικό Διεθνές Abitur (DIA)» έχει ξεκινήσει επίσης. Τι αλλαγές φέρνει στο σχολείο και από πότε;
-Πέρσι εγκρίναμε την αναδιάρθρωση του σχολείου σε ένα ολοκληρωμένο σχολείο συνάντησης και φέτος ξεκινήσαμε με την 5η τάξη. Φυσικά πέρσι επεξεργαστήκαμε και όλα τα ωρολόγια προγράμματα των τάξεων. Αυτή τη χρονιά θα συνεχίσουμε επίσης να κάνουμε διαφήμιση για το σχολείο μας. Για το λόγο αυτό διοργανώνουμε ενημερωτικές βραδιές, αλλά προσφέρουμε και τακτικές ώρες συνεργασίας για ενημέρωση. Βέβαια η προσφορά εκπαίδευσης εξαιρετικού επιπέδου και η διεθνής αναγνώριση του «Γερμανικού Διεθνούς Απολυτηρίου (DIA)» παραμένουν.
- Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα του καινούργιου συστήματος;
–Η ΓΣΘ αναπτύσσεται ως ενιαίο σχολείο και δεν αποτελείται πια από δύο τμήματα. Όλοι έχουν ως κοινό στόχο το Αbitur και ακολουθούν τον ίδιο ρυθμό φοίτησης . Μπορούμε να υιοθετήσουμε σύγχρονες μεθόδους μάθησης σε όλες τις τάξεις και να ενσωματώσουμε τη γλώσσα και την κουλτούρα της Ελλάδας στο πρόγραμμα σπουδών του που οδηγεί στο DIA.
- Μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς γονείς: Μπορεί ένας μαθητής που αποκτά το DIA να σπουδάσει στην Ελλάδα ή επιλέγει υποχρεωτικά το δρόμο των σπουδών στο εξωτερικό;
-Εκτός του ότι το DIA δίνει το δικαίωμα για εισαγωγή σε πανεπιστήμια στη Γερμανία και σε άλλες χώρες του κόσμου, επιτρέπει βέβαια και τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις. Το δικαίωμα αυτό το είχαν οι κάτοχοι του Abitur και στο παρελθόν. Σε αυτό δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου σχολείου συνάντησης θα προσφέρονται ώρες μαθημάτων για μια στοχευμένη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, οι οποίες θα χρησιμεύουν επίσης ως προετοιμασία για τις σπουδές γενικότερα. Αυτή η προετοιμασία θα είναι προαιρετική για τους μαθητές. Εδώ θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και ύλη που απαιτείται για τις πανελλαδικές εξετάσεις στην ελληνική γλώσσα.
- Τι αποτελέσματα είχαν οι τελειόφοιτοι της περσινής χρονιάς;
-Όπως κάθε χρονιά, έτσι και πέρσι οι τελειόφοιτοί μας πέτυχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο μέσος όρος στην εξέταση της Ergänzungsprüfung ήταν 1,8. Συνολικά 48 από τους 56 μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις πέτυχαν μια θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Αλλά όλοι οι περσινοί τελειόφοιτοί μας σκοπεύουν να ξεκινήσουν σπουδές, οι μισοί στην Ελλάδα και οι άλλοι μισοί στο εξωτερικό, και φυσικά τα περισσότερα πανεπιστήμια που επέλεξαν βρίσκονται στη Γερμανία.
- Η πρώτη σας χρονιά ως διευθύντρια της ΓΣΘ ολοκληρώθηκε. Ο απολογισμός σας;
-Όπως φαίνεται και από τις πολλές αλλαγές που ανέφερα παραπάνω, ήταν μια ιδιαίτερα συναρπαστική χρονιά. Θέσαμε σε κίνηση πολλά πράγματα, κάτι που μπορεί να έχει επιτυχία μόνο όταν υπάρχει μια πολύ καλή ομάδα. Η ΓΣΘ διαθέτει άριστους και πολύ δραστήριους εκπαιδευτικούς και εργαζομένους στη διοίκηση. Αυτό ισχύει και για όλα τα μέλη της σχολικής εφορείας, που βοηθούν το σχολείο εθελοντικά. Σε όλους αυτούς θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες μου.
- Είστε ήδη μια χρονιά στην Ελλάδα; Πώς σας φάνηκε η χώρα και η καθημερινότητα;
-Η χρονιά πέρασε πολύ γρήγορα. Ο άνδρας μου και εγώ προσαρμοστήκαμε με ευκολία. Μάλιστα μπορέσαμε ήδη να απολαύσουμε το χόμπι μας, που είναι η ιστιοπλοΐα, στα υπέροχα νερά της Ελλάδας. Περιμένουμε με χαρά τα επόμενα χρόνια!
- «Διατηρώ το χιούμορ, μαθαίνω την ψυχραιμία»: Αυτό ήταν το μότο ζωής σας, όπως μας είχατε πει στην περσινή πρώτη σας συνέντευξη. Παραμένει αυτό ή έχετε βρει κάτι καινούργιο στη Θεσσαλονίκη;
-Επειδή πρόκειται για μότο ζωής, θα παραμείνω σε αυτό και για τα επόμενα χρόνια. Γιατί κατά τη γνώμη μου και στην Ελλάδα δεν έχει χάσει την επικαιρότητά του.
ichts an seiner Aktualität verloren.