Ο όμιλος φωτογραφίας επισκέπτεται τη Photobiennale
Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου οι μαθήτριες και οι μαθητές του ομίλου φωτογραφίας επισκέφτηκαν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης για να περιηγηθούν σε μία έκθεση φωτογραφίας στο πλαίσιο της Photobiennale Θεσσαλονίκης 2018. Στην έκθεση με τίτλο «Capitalism Realism» ανέλαβε να μας ξεναγήσει η μουσειοπαιδαγωγός Εύη Παπαβέργου. Η έκθεση αποτελούνταν από έργα των Νικόλα Βεντουράκη, Paula Luttringer, Susan Meiselas, Ang Song Nian, Rosângela Rennó, Andrea Stultiens, Marvin Tang, Woong Soak Teng, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Robert Zhao.
Η έκθεση Capitalist Realism εμπνέεται υπό την ευρεία έννοια από τον όρο που εισήγαγε ο Μark Fisher στο ομώνυμο βιβλίο του. Αν ο μεταμοντερνισμός αποτέλεσε την πολιτισμική λογική του ύστερου καπιταλισμού, όπως ισχυρίστηκε ο Frederic Jameson, ο καπιταλιστικός ρεαλισμός αποτελεί σήμερα την πολιτισμική λογική του δόγματος TINA (There Is No Alternative) –την αυτοεκπληρούμενη προφητεία της Μάργκαρετ Θάτσερ ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική», που αποδείχτηκε το πιο περιληπτικό σλόγκαν για το σύγχρονο καπιταλιστικό σύστημα που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Η έκθεση προσεγγίζει το καπιταλιστικό σύστημα με όρους ιστορικούς, καταγράφοντας ή ανακαλώντας αυταρχικά καθεστώτα του παρελθόντος, και δίνοντας έμφαση σε αντιθέσεις όπως αυτές μεταξύ κέντρου/περιφέρειας, αποικιοκρατών/αποικιοκρατούμενων κ.ο.κ. Τα έργα χρησιμοποιούν το σχήμα της εξάρτησης για να αντιμετωπίσουν το σύστημα, πολλά από αυτά μέσα από την πραγμάτευση της έννοιας του αρχειακού και της σύνδεσής τους με τη δημόσια ιστορία και μνήμη.
Ήταν η πρώτη από μια σειρά επισκέψεων που θα πραγματοποιήσει ο όμιλος φωτογραφίας στους χώρους της Photobiennale με στόχο την επαφή των μαθητών με τη σύγχρονη φωτογραφία και τον τρόπο που αυτή εκτίθεται στο κοινό.
Λευτέρης Ράφτης, υπεύθυνος καθηγητής του ομίλου φωτογραφίας