Skip to content

Παράδοξη πατρίδα

Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Παράδοξη πατρίδα», σε σκηνοθεσία Νίκου Ασλανίδη με θέμα τη συγκλονιστική ιστορία  του Δρ. Ευστάθιου Χαϊτίδη, επιζώντα της ναζιστικής σφαγής στους Πύργους Πτολεμαΐδας.

Ο Δρ. Ευστάθιος Χαϊτίδης ήταν μόλις οκτώ ετών, όταν οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής με τους Έλληνες συνεργάτες τους τον Απρίλιο του 1944 μπήκαν στο χωριό του και εκτέλεσαν εν ψυχρώ ή έκαψαν ζωντανούς συνολικά 353 κατοίκους. Ανάμεσά τους ήταν η 28χρονη μητέρα του, η γιαγιά του και τα τέσσερα του αδέλφια ηλικίας από ενάμιση έως δέκα ετών. Τέλη της δεκαετίας του 1950, έχοντας χάσει και τον πατέρα του στον εμφύλιο πόλεμο,  αναγκάστηκε να πάει στη Γερμανία προκειμένου να σπουδάσει. Στη Γερμανία απέκτησε τη δική του οικογένεια και έζησε σχεδόν 30 χρόνια. Τέλη της δεκαετίας του 1980 επέστρεψε στην Ελλάδα και έστειλε και τα πέντε παιδιά του στη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και αποφοίτησαν. Η Ελένη το 1993, η Δέσποινα το 1995, ο Νίκος το 1997, ο Γιώργος το 1998 και ο Αριστοτέλης το 2001.

Με συγκίνηση υποδεχτήκαμε στην εκδήλωση τον Αριστοτέλη Χαϊτίδη, ο οποίος μετά την προβολή συζήτησε με τους μαθητές για την «παράδοξη πατρίδα»  του πατέρα του.

Back To Top