skip to Main Content

ΠΕΝΘΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, η Γ΄ λυκείου του σχολείου μας ταξίδεψε στο Βερολίνο. Είναι η πενθήμερη καθιερωμένη εκδρομή, η οποία ωστόσο κάθε φορά αποκτά άλλο χρώμα, ανάλογα με τη διάθεση και  τη σύνθεση της ομάδας.

Στην εκδρομή έλαβαν μέρος 54 μαθητές και 4 καθηγητές (κ. Καραμούζη, κ. Πετρίδου, κ. Τάνη, κ. Γκαλονάκης), ενώ υπήρχε επί τόπου και η υποστήριξη της κ. Βασιλειάδου, η οποία τα τελευταία χρόνια μοιράζει την επαγγελματική της δραστηριότητα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στη γερμανική βουλή (Bundestag), όπου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση σε ομάδες τόσο στους χώρους του κτιρίου γενικότερα (γραφεία, αίθουσες συνεδριάσεων, σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, χώροι συγκέντρωσης των βουλευτών, κύρια αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας) όσο και στο γυάλινο θόλο με θέα όλη την πόλη. Επίσης, ιδιαίτερα ενδιαφέρον βρήκαν οι μαθητές το «μουσείο»  Topographie des Terrors, όπου σε ομάδες των 15-16 ατόμων συζητήσαμε με τους οδηγούς μας για τους παράγοντες ανόδου του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου και τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, παρατηρώντας τα σπάνια και εντυπωσιακά τεκμήρια που παρουσιάζονται στους επισκέπτες.

Η ξενάγηση σε «πυρηνικό καταφύγιο» της περιόδου του ψυχρού πολέμου πρόσθεσε μια εσάνς seventies στο πρόγραμμά μας. Φυσικά, δεν έλειψε και η επίσκεψη στα πανεπιστήμια: μια ομάδα πήγε στο  Freie Universität και στη συνέχεια στο Εθνολογικό Μουσείο του Dahlem, μια άλλη ομάδα στο Humboldt Universität και μια τρίτη μικρότερη στο Universität der Künste. (Είδαμε και το σημείο όπου έκαψαν τα «ακατάλληλα» βιβλία οι ναζί το 1933, απέναντι από την είσοδο της Νομικής Σχολής). Αλλά και η μοντέρνα τέχνη μας απασχόλησε κατά την επίσκεψη στο αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος μέγαρο Martin Gropius Bau , όπου η περίφημη συλλογή Würth με τον τίτλο «von Hockney bis Holbein» παρουσιαζόταν στο φιλότεχνο κοινό. Μια ακόμα έκθεση είδαν όσοι ενδιαφέρονταν, την εξαιρετική «The Botticelli Renaissance» στην Gemäldegallerie. Αρκετοί έφτασαν μέχρι την East Side Gallery για να δουν τα τμήματα του τείχους που σώζονται εκεί και να πάρουν μια γεύση από νυχτερινή ζωή (πριν τις 24.00), ενώ άλλοι είδαν το Aquarium του ζωολογικού κήπου και έμειναν εντυπωσιαμένοι. Τιμήσαμε επίσης την αγορά με την παρουσία μας σε αξιοσημείωτα καταστήματα του κέντρου. Πάντως, το highlight ήταν η ξενάγηση στα παρασκήνια της Deutsche Oper, σαν να παίζαμε οι ίδιοι στη σκηνή και η  παρακολούθηση στη συνέχεια της La Boheme. Mετά την όπερα φάγαμε όλοι μαζί σε ιταλικό εστιατόριο κοντά στο ξενοδοχείο μας.

Ήταν μια ωραία εκδρομή, χωρίς εντάσεις και παρεξηγήσεις, με ισορροπία ελεύθερου χρόνου και υποχρεωτικού προγράμματος, που, πιστεύουμε, ικανοποίησε τους περισσότερους και άφησε σε όλους μας πολύτιμες αναμνήσεις και την επιθυμία να επισκεφτούμε ξανά την αγαπημένη πόλη του Βερολίνου.

 

Μαρία Πετρίδου

Back To Top