Skip to content

ΠΡΕΜΙΕΡΑ του ντοκιμαντέρ “Mnéme-Holocaust in Thessaloniki” στις 26 Μαΐου 2022!

Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στην επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης με τίτλο ″Mnéme-Holocaust in Thessaloniki″ που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Μαΐου και ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες.

Δείτε εδώ το επίσημο τρέιλερ!

Τον Οκτώβριο του 2019 μια ομάδα μαθητριών και μαθητών της  Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στον όμιλο εργασίας “Το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη” άρχισε να μελετάει την ιστορία των Εβραίων θυμάτων της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα αναζήτησε πληροφορίες για την τύχη των πολυάριθμων Εβραίων που αποτελούσαν μέλη της σχολικής κοινότητας μέχρι το 1933 και προσπάθησε να φέρει στο φως άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ιστορίας της Γ.Σ.Θ. μέχρι το 1944. Επιπλέον, διερεύνησε τις ελληνογερμανικές σχέσεις καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εδραιωθεί μια κουλτούρα μνήμης σε σχέση με το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Υπό τις περιοριστικές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία η ομάδα επικεντρώθηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν λήψεις στο σχολείο και στην πόλη και ολοκληρώθηκαν όλες οι συνεντεύξεις.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Μνήμη για το παρόν» για γερμανικά σχολεία του εξωτερικού.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Αλεξάκης.

Συντονιστές καθηγητές, ιδέα, σενάριο: Μαρία Ανθοπούλου, Χριστίνα Πρεφτίτση, Μίχαελ Στιρ

Συνέντευξη παραχώρησαν τα ακόλουθα πρόσωπα:

Γιώργος Αντωνίου (Ιστορικός),

Χέλλα Ματαλών (κόρη του επιζήσαντα του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο),

Σίβυλλα Μπέντικ (Γενική Πρόξενος της Γερμανίας),

Ανδρέας Μπουρούτης (Ιστορικός),

Γιάννης Μπουτάρης (πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης),

Γιολάντα Παπαθανασοπούλου (πρώην Γυμνασιάρχης της DST),

Μίχαελ Ροτ (Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας),

Μαρία Σαρηγιαννίδου (Γενική Γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας),

Λάζαρος Σεφιχά (αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης), και

Αλεξάντερ Φίρινγκ (Υποδιευθυντής της DST).

 

Στις λήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης συμμετείχε ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος από το Thessaloniki Walking Tours.

Tην μουσική του ντοκιμαντέρ συνέθεσε o Χρήστος Σιδηρόπουλος. Παίζουν οι: Χρήστος Σιδηρόπουλος (κιθάρα), Εύη Κυριαζίδου (πιάνο), Νίκος Βαλταδώρος (τρομπέτα), Δημήτρης Τασούδης (ντραμς)

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι εξής μαθήτριες και μαθητές:

Τάσος Λαφιωνιάτης (10α), Βαγγέλης Τοπαλίδης (10α), Αρσένης Αχυρόπουλος (11α), Φιλιώ Γκαργκάνη (11α), Τζωρτζίνα Σιμοπούλου (11α), Μάκης Χατζηστεφανίδης (11α), Λιλίκα Αποστολακάκη (12β), Μαριάννα Αχυροπούλου (12α), Αλεξάνδρα Γκατζώλη (12β), Γιώργος Καλλίτσης- Αριθουμπιέτα (12α), Ελπίδα Τοπαλίδη (12α)

 

Μετάφραση: Χριστίνα Πρεφτίτση

Υποτιτλισμός: Ρενέ Μόλχο

Φωτογραφία αφίσας: Λουκάς Αθανασιάδης

 

Back To Top

Sommerferien

Im Zeitraum vom 15. Juli bis einschließlich 29. August bleibt die Verwaltung der Schule außer mittwochs zwischen  8 – 14 Uhr geschlossen.

Die Einschreibungen für die Vorkurse können Mittwochs persönlich oder jederzeit online auf unserer Webseite getätigt werden.

καλοκαιρινές διακοπές

Για το διάστημα 15. Ιουλίου με 29 Αυγούστου οι διοικητικές υπηρεσίες του σχολείου θα παραμείνουν κλειστές εκτός από τις Τετάρτες μεταξύ 8:00 με 14:00.

Οι εγγραφές για τα προπαρασκευαστικά μαθήματα μπορούν να γίνουν κάθε Τετάρτη αυτοπροσώπως στο σχολείο αλλά και καθημερνές  μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου.