Skip to content

Από τα θρανία της ΓΣΘ …στο CERN!

Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα την τύχη να συμμετάσχω στο ελληνικό HSSIP (High-School Student Internship Programme) του CERN. Αρχικά, για όσους δεν γνωρίζουν, το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικής Έρευνας) είναι ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός με στόχο την πειραματική μελέτη της σωματιδιακής και πυρηνικής φυσικής. Στις εγκαταστάσεις του στην Ελβετία πραγματοποιούνται συγκρούσεις σωματιδίων σε αδιανόητες ταχύτητες (99.9999991% της ταχύτητας του φωτός!) και στη συνέχεια παρατηρούνται τα αποτελέσματα αυτών των συγκρούσεων. Το HSSIP είναι ένα από τα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που οργανώνονται από το CERN και σε αυτό συμμετέχουν κάθε χρόνο 6 από τις 23 χώρες-μέλη, από τις οποίες επιλέγονται 24 μαθητές, για να εκπαιδευτούν και να διαμείνουν στις εγκαταστάσεις του. Φέτος ήταν η σειρά της Ελλάδας και από περισσότερες από 200 αιτήσεις, εγώ και άλλοι 23 μαθητές από διάφορες περιοχές της χώρας μας, είχαμε την τύχη να επιλεγούμε από την κριτική επιτροπή του προγράμματος. Το κάθε σχολείο είχε τη δυνατότητα να στείλει την αίτηση ενός και μόνο μαθητή, ο οποίος πληρούσε τα απαραίτητα κριτήρια (υψηλοί βαθμοί, γνώσεις Αγγλικών και φυσικά πάθος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία), και -σε αυτό το σημείο- θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τη ΓΣΘ και ιδιαιτέρως τον κ. Σεβδυνίδη που αποφάσισαν να προωθήσουν τη δική μου αίτηση.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος (12 – 25 Σεπτεμβρίου) είχαμε την ευκαιρία, εμείς οι 24, να παρακολουθήσουμε διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες με θέμα το CERN, τους επιταχυντές και τους ανιχνευτές του αλλά και τη σωματιδιακή και πυρηνική Φυσική. Επίσης, ασχοληθήκαμε σε μικρές ομάδες με project, τα οποία αφορούσαν την επιστήμη και το CERN. Συγκεκριμένα, στην ομάδα μου ανατέθηκε η ανάλυση δεδομένων από το πείραμα CMS (Compact Muon Solenoid), στο οποίο συγκρούονται βαρέα ιόντα (πχ. μολύβδου) και παρατηρούνται τα σωματίδια που παράγονται. Με τη βοήθεια προγραμματισμού φιλτράραμε τα αμέτρητα σωματίδια, ώστε να απομείνουν μόνο αυτά που θα μπορούσαν να παραχθούν από τη διάσπαση του μποζονίου Ζ. Μετά από πολλές μέρες εργασίας καταφέραμε να εντοπίσουμε σωματίδια Ζ και έτσι ολοκληρώθηκε το project.

Από το πρόγραμμα δεν έλειψαν φυσικά οι επισκέψεις στη Γενεύη και οι πολύωρες περιπλανήσεις (και ψώνια) στο κέντρο της πόλης. Με τα υπόλοιπα παιδιά ταιριάξαμε αμέσως, αφού μας ένωσε ο κοινός ενθουσιασμός μας για την επιστήμη, γίναμε γρήγορα μία μεγάλη παρέα και σίγουρα δεν σκοπεύουμε να χωριστούμε στο μέλλον.

Συνολικά, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δόθηκε αυτή η μοναδική ευκαιρία να βιώσω ένα όνειρο ζωής και βέβαια θα μου μείνει αυτή η αξέχαστη εμπειρία. Η γνωριμία και οι συνομιλίες με τους Έλληνες επιστήμονες μού άνοιξαν τους ορίζοντες, απέκτησα πάρα πολλές γνώσεις για θέματα που με ενδιαφέρουν, μπόρεσα να αναπτυχθώ προσωπικά καθώς και να επιβεβαιώσω ότι η Φυσική είναι ο τομέας με τον οποίο θέλω να ασχοληθώ στη ζωή μου. Στο μέλλον σκοπεύω να επιστρέψω εκεί που «χτυπάει η καρδιά» της σύγχρονης Φυσικής αλλά αυτή τη φορά ως εργαζόμενος.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το HSSIP σε κάθε μαθήτρια και μαθητή, ακόμα κι αν ενδιαφέρεται ελάχιστα για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, καθώς μέσω αυτού του προγράμματος έρχεται κανείς σε επαφή με αυτούς τους τομείς με τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που έχουμε συνηθίσει στο σχολείο.

Χρήστος Σχοινάς 12c

 

5/

Back To Top