Skip to content

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης στη ΓΣΘ

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης επισκέφθηκε τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018 τη Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε δύο εκδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση ήταν ένα εργαστήριο με τον συγγραφέα και τους μαθητές των τάξεων 10a, 11a και 12a με θέμα το μυθιστόρημα Παλιά, πολύ παλιά, το οποίο οι μαθητές έχουν διαβάσει και επεξεργαστεί στο μάθημα των Ελληνικών. Ο κύριος Μάρκαρης απάντησε σε ερωτήσεις των μαθητών σχετικά με τον τρόπο και τη διαδικασία συγγραφής του βιβλίου και ειδικότερα του αστυνομικού μυθιστορήματος. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην ιδιαιτερότητα αυτού του μυθιστορήματος που περιέχει πολλές αυτοβιογραφικές μνήμες από τη ζωή του συγγραφέα στη γενέτειρά του Κωνσταντινούπολη. Συζητήθηκαν επίσης θέματα όπως η συγκρότηση εθνικής ταυτότητας, η σχέση της Ιστορίας με τη λογοτεχνία, τα ελληνοτουρκικά στερεότυπα.

Στη δεύτερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα ο Πέτρος Μάρκαρης συνομίλησε με τους μαθητές των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου για το θέμα των τεσσάρων τελευταίων βιβλίων του: την Ελλάδα της κρίσης. Ο συγγραφέας επεσήμανε τις πολιτικοοικονομικές διαστάσεις της κρίσης, την αλληλεπίδραση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ρόλο των δύο αυτών πόλων στη δημιουργία και τη συντήρηση της κρίσης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συνομιλήσουν με έναν διεθνώς καταξιωμένο συγγραφέα, τόσο για τους μηχανισμούς της λογοτεχνικής γραφής, όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ευχαριστώ τη Διεύθυνση του σχολείου για τη συμβολή της στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, τον κύριο Χαρτοφύλλη και τον κύριο Ωρολογά για την τεχνική υποστήριξη. Ιδιαίτερα ευχαριστώ τις συναδέλφους Δήμητρα Καδόγλου και Μαρία Ανθοπούλου για τη στενή μας συνεργασία.

Τέλος, απευθύνω θερμές ευχαριστίες στον κύριο Πέτρο Μάρκαρη για την πρόθυμη ανταπόκρισή του στην πρόσκληση να συνομιλήσει με τους μαθητές μας.

Μαρία Κωτίδου

Δευτέρα 05.03.2018, η επίσκεψη του συγγραφέα κ. Μάρκαρη

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας, μια και είχε πολύ ενδιαφέρον. Βέβαια δεν προλάβαμε να σας ρωτήσουμε όλα όσα θέλαμε, αλλά απ’ ό,τι έχω καταλάβει, σε μια καλή συζήτηση πάντα αυτό συμβαίνει. Συμφωνώ με αρκετά από αυτά που είπατε, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι εμένα με ενδιαφέρει πάντα πιο πολύ το ποιος παρά το γιατί σε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, επειδή ένα μυθιστόρημα που ρωτάει για το γιατί πολύ εύκολα εξελίσσεσαι από αστυνομικό σε κοινωνικοπολιτικό…  Όπως μας περιγράφατε τον λόφο του Λυκαβηττού από τον οποίο κοιτάζετε την Αθήνα, μου θυμίσατε πολύ τον Burton με την ανατομία της μελαγχολίας. Δεν ξέρω αν τον έχετε ακουστά, αλλά αρχίζει λέγοντας ότι του αρέσει να ανεβαίνει σε έναν λόφο και να κοιτάζει την πόλη που απλώνεται στα πόδια του και πού και πού κάνει και κάποιο σχόλιο. Ακολουθούν μερικές χιλιάδες σελίδες κριτική για όλη την κοινωνία και όλους τους πολίτες. Κατά κάποιον τρόπο το πώς χαρακτηρίσατε τη διαδικασία της συγγραφής ενός των μυθιστορημάτων σας, μου το θύμισε αυτό. Όπως και οι περιγραφές των χαρακτήρων σας, όλοι αυτοί οι τουρίστες Ελληνάρες που πάνε στην Πόλη, αναγνωρίζοντας μόνο τα ελληνικά μνημεία και κατακρίνοντας τα τούρκικα έθιμα, μου φαίνεται σαν να προσπαθείτε πιο πολύ να περάσετε ένα μήνυμα, παρά να λύσετε έναν φόνο.

Τέλος πάντων, σας εύχομαι να ευχαριστηθείτε τα κείμενα δημιουργικής γραφής που σας στείλαμε (ναι, θυμάμαι πόσο σας άρεσε αυτός ο ορισμός. Θα είχε ενδιαφέρον να εξετάσει κανείς τη θεωρία σας, μιας και οι πρώτοι συγγραφείς δεν θα είχαν κείμενα των οποίων τις ιδέες θα μπορούσαν να είχαν κλέψει, θα έπρεπε κάποτε να υπήρχε μια πρώτη ιδέα. Άρα ακολουθώντας αυτό το concept η δημιουργικότητα κάποτε υπήρξε αλλά έχει πλέον χαθεί ή μειωθεί. Τι οπτιμιστικός τρόπος σκέψης).

Λέα Κυβέλη Χρυσανθοπούλου 10a

Η επίσκεψη του Πέτρου Μάρκαρη

Προσωπικά, η επίσκεψη του Πέτρου Μάρκαρη μου άρεσε πάρα πολύ, όχι μόνο επειδή έμαθα πολλές καινούργιες πληροφορίες για το βιβλίο, για το πώς γράφτηκε, με ποιο στόχο γράφτηκε, πόσο καιρό του πήρε να το γράψει, αλλά και επειδή το γεγονός ότι κάτσαμε όλοι μαζί, άτομα με διαφορετικές ηλικίες, με διαφορετικές γνώμες και διαφορετικές σκέψεις, με ενθουσίασε πολύ ως προς το πόσο καλή ήταν η συζήτηση που εξελίχθηκε μεταξύ μας.

Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα με τι πάθος ο Πέτρος Μάρκαρης γράφει τα βιβλία του αλλά και η σύνδεσή του με τα βιβλία του. Συνολικά μπορώ να πω ότι η επίσκεψή του μου άνοιξε τα μάτια να αρχίσω να διαβάζω πιο πολλά βιβλία και για αυτό είμαι πολύ ευγνώμων. Το πάθος του για τα βιβλία μου άρεσε πάρα πολύ. Από τον τρόπο που μιλούσε για τα έργα του κατάλαβα ότι νιώθει πολύ περήφανος για αυτά, κάτι για το οποίο πραγματικά μπορεί να είναι!

Μελίνα Κωνσταντινίδου 10a

Back To Top