Skip to content

«Η μόρφωση είναι το δυνατότερο όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο» (Nelson Mandela).

StuBB

Στη λήξη της σχολικής τους εκπαίδευσης οι μαθητές μας πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους. Αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως: Ποιο επάγγελμα να διαλέξω; Σε ποια χώρα και ποιο πανεπιστήμιο πρέπει να σπουδάσω και ποιος τομέας σπουδών μου ταιριάζει; Πότε και πώς πρέπει να κάνω αίτηση; Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρώ, για να βρω θέση σε μια σχολή;

Συχνά οι απόφοιτοί μας δεν έχουν ακόμα συγκεκριμένη άποψη για το επάγγελμα, με το οποίο θέλουν να ασχοληθούν κάποτε, και είναι ακόμα δύσκολο γι’ αυτούς να εκτιμήσουν σωστά τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους, και συνεπώς να σχηματίσουν μια σαφή εικόνα για διάφορες κατευθύνσεις σπουδών και επαγγελμάτων. Στόχος της συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού είναι να τους βοηθήσει να βρουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Για να υποστηρίξουμε τους μαθητές μας στην πορεία τους προς την επιλογή επαγγέλματος, διοργανώνουμε διάφορες εκδηλώσεις, που έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους νέους να πάρουν αυτόνομα μία ικανοποιητική απόφαση για τις σπουδές και το επάγγελμά τους. Για μας είναι σημαντικό να μπορέσουν οι μαθητές μας να γνωρίσουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο σχολείο σημαντικές προσωπικότητες και να ενημερωθούν για τις δυνατότητες σπουδών και επιλογής επαγγέλματος στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, επισκέψεων σε πανεπιστήμια και ενημερωτικών εκδηλώσεων.  Η Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης καλλιεργεί την επαφή με εκπροσώπους του τομέα Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας της ΟΔΓ, με την DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών), με γερμανικά σχολεία και πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης και της Κολωνίας, Πολυτεχνείο του Μονάχου, Ακαδημία της Λειψίας και Ανώτατη Τεχνική Σχολή Robert Bosch  του Μονάχου). Επίσης με τον Σύνδεσμο Αδελφοποίησης Λειψίας – Θεσσαλονίκης : Πρόκειται για οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε και οι οποίοι υποστηρίζουν εμάς και τους μαθητές μας.

Επιπλέον προσφέρεται μία ώρα συνεργασίας την εβδομάδα για εξατομικευμένη συμβουλευτική από την υπεύθυνη Συμβουλευτικής Σπουδών της ΓΣΘ, στην οποία μπορούν να απευθυνθούν και μαθητές και γονείς. Η εξατομικευμένη συμβουλευτική σπουδών γίνεται στο γραφείο της υπεύθυνης, όπου εξασφαλίζεται και η εμπιστευτικότητα της συνομιλίας.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής υπάρχει πίνακας ανακοινώσεων του τομέα Συμβουλευτικής Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο οποίος ενημερώνεται τακτικά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για επίκαιρες ημερομηνίες και προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Επίσης να δηλώσει συμμετοχή σε εκδηλώσεις και να κλείσει ραντεβού με την υπεύθυνη. Στον πίνακα που ακολουθεί περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμβουλευτικής σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι ακριβείς ημερομηνίες ορίζονται κάθε χρόνο κατά τον προγραμματισμό του σχολικού έτους, συνεπώς δεν αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Εκδήλωση Χρονικό πλαίσιο Περιγραφή
Ενημερωτική εκδήλωση για τις σπουδές και τον επαγγελματικό προσανατολισμό στη ΓΣΘ Σεπτέμβριος /  αρχές Οκτωβρίου Η σύμβουλος Σπουδών και Επαγγελματικού. Προσανατολισμού παρουσιάζει το αντίστοιχο πρόγραμμα  και ενημερώνει για τις ημερομηνίες που ισχύουν. Ενημερώνει για τις ώρες συνάντησης, καθώς και για τα  στοιχεία επικοινωνίας που απαιτούνται.
Ενημερωτική εκδήλωση των πανεπιστημίων για γονείς και μαθητές Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς Εκπρόσωποι των γερμανικών πανεπιστημίων παρουσιάζουν το πρόγραμμα σπουδών
Εκδρομή στα πανεπιστήμια Νοέμβριος/Δεκέμβριος ή Μάιος Για όλους τους μαθητές της Β΄ Λυκείου προσφέρεται μια πενθήμερη εκδρομή σε μια πανεπιστημιούπολη της Γερμανίας. Σκοπός του ταξιδιού αυτού είναι να σχηματίσει ο μαθητής μια πρώτη εντύπωση για τις σπουδές ,καθώς και τον τρόπο ζωής σε μία πανεπιστημιούπολη . Εκτός των  ενημερωτικών εκδηλώσεων οι μαθητές μας έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μαθήματα και να συνομιλήσουν με φοιτητές και καθηγητές. Ταυτόχρονα συμμετέχουν και σε πολιτιστικό πρόγραμμα, με ξεναγήσεις στην πόλη, επισκέψεις σε μουσεία και θέατρα.
Παρουσίαση/ ενημέρωση  για πρακτική άσκηση στις καλοκαιρινές διακοπές Νοέμβριος/ Δεκέμβριος

 

Μαθητές των τάξεων 10 και 11 μιλούν για την πρακτική τους άσκηση στη Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό μοιράζονται την εμπειρία τους και «ξυπνούν» το ενδιαφέρον των μικρότερων μαθητών για πρακτική άσκηση στη Γερμανία.
Συνάντηση αποφοίτων/ανταλλαγή εμπειριών Συνήθως τελευταία ημέρα πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων Απόφοιτοι της σχολής, οι οποίοι σπουδάζουν ή εργάζονται ήδη, μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τις σπουδές τους/ την εργασία τους,  στο πλαίσιο μιας  ζωηρής συζήτησης σε χαλαρή ατμόσφαιρα.
Εξατομικευμένη συμβουλευτική σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού από εξειδικευμένη σύμβουλο του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Απασχόλησης για τα γερμανικά σχολεία του εξωτερικού. Νοέμβριος (4-6 μέρες) Μετά από μια γενική (συνήθως απογευματινή) ενημέρωση από την κ. Σοφία Τορνικίδου για την επιλογή σπουδών και καριέρας στη Γερμανία, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές (με έμφαση στην 11η τάξη) μπορούν να λάβουν συγκεκριμένες πληροφορίες για διάφορες εκπαιδευτικές διαδρομές στη Γερμανία, σε ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής ή σε μικρές ομάδες.
Υποχρεωτική πρακτική άσκηση σε μία επιχείρηση για παιδιά της 9ης τάξης Φεβρουάριος Στην 9η τάξη προβλέπεται υποχρεωτική πρακτική άσκηση διάρκειας μίας εβδομάδας, επειδή είναι σημαντικό να προβληματιστεί ο μαθητής εγκαίρως σχετικά με την επιλογή του επαγγέλματός του. Η πρακτική άσκηση μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ή στη Γερμανία. Καθώς οι  μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν από κοντά τον χώρο εργασίας και να συμμετάσχουν σε κάποιες δραστηριότητες, αποκτούν μια πρώτη ιδέα του κόσμου της εργασίας. Κατά κανόνα τις θέσεις πρακτικής άσκησης οι μαθητές τις αναζητούν μόνοι τους. Σε περίπτωση που δεν επιτύχουν να βρουν μία θέση, μπορεί η υπεύθυνη του Επαγγελματικού  Προσανατολισμού να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μία επιχείρηση. Η υπεύθυνη και ο καθηγητής των Γερμανικών συνεργάζονται και οργανώνουν την πρακτική άσκηση. Στο μάθημα των Γερμανικών οι μαθητές μαθαίνουν βασικούς κανόνες για μία επιτυχή αίτηση εργασίας. Μετά την πρακτική άσκηση συνθέτουν μία γραπτή ή προφορική παρουσίαση, η οποία βαθμολογείται. Ο βαθμός  υπολογίζεται στον μέσο όρο  του μαθήματος των Γερμανικών (βλέπε πρόγραμμα σπουδών των Γερμανικών, τάξη 9). Τα συμπεράσματα  παρουσιάζονται και  στην 8η  τάξη, ώστε οι μικρότεροι μαθητές να αποκτήσουν κάποια ιδέα για τη διεξαγωγή της πρακτικής άσκησης.
Ημέρα Επαγγελμάτων Απρίλιος/Μάιος Μετά από μία γενική εισαγωγική ομιλία οι μαθητές κατανέμονται σε μικρότερες ομάδες ανάλογα με την επιλογή τους και παρακολουθούν τις παρουσιάσεις επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, κατά τις οποίες παρουσιάζεται  το επάγγελμα και γίνεται συζήτηση.  Η εκδήλωση αφορά μαθητές  των τάξεων 9-12. Σκοπός είναι να αποκτήσουν οι μαθητές συγκεκριμένη εικόνα από επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν  και την καθημερινότητά τους, και να  βοηθηθούν στην επιλογή των σπουδών και του επαγγέλματός τους. Στην εκδήλωση προσκαλούνται επίσης και Έλληνες που σπούδασαν στη Γερμανία και /ή εργάζονται εκεί .
Ενημερωτική εκδήλωση και βιωματικό εργαστήριο της DAAD για μαθητές της 11ης και 12ης τάξης Μάιος/Ιούνιος Εκπρόσωποι της DAAD ενημερώνουν για τις δυνατότητες σπουδών στη Γερμανία και δίνουν πρακτικές οδηγίες για τις αιτήσεις στα πανεπιστήμια (βιωματικό εργαστήριο με «σταθμούς»)

Μερικά θέματα της εκδήλωσης είναι το κόστος και η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης των σπουδών, η διαδικασία υποβολής αίτησης , οι θεσμοί και οι δομές στο πανεπιστήμιο, η γερμανική κουλτούρα , η αξιολόγηση των πανεπιστημίων , οι προϋποθέσεις εισαγωγής και οι υποτροφίες. Το βιωματικό εργαστήριο έχει σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο (πχ. κατά τις αιτήσεις κατά την αναζήτηση ενός πανεπιστημίου κλπ). Οι γονείς είναι ευπρόσδεκτοι.

Εξειδικευμένη πρακτική άσκηση στο Μόναχο μετά την 10η τάξη (ανταλλαγή με την Ανώτατη Τεχνική Σχολή Robert Bosch) στον τομέα της Οικονομίας Στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών (2-3 εβδομάδες) Μαθητές της 10ης και 11ης τάξης έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πρακτική άσκηση στο Μόναχο στον τομέα της Οικονομίας και του Μάρκετινγκ. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να φιλοξενήσει ο μαθητής έναν επισκέπτη μαθητή από τη Σχολή Οικονομίας Robert Bosch του Μονάχου, ο οποίος κατά κανόνα κάνει τον μήνα Απρίλιο/Μάιο στη Θεσσαλονίκη πρακτική άσκηση, που υποστηρίζεται από το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Εξειδικευμένη πρακτική άσκηση στη Λειψία Στην αρχή των καλοκαιρινών διακοπών (2-3 εβδομάδες Μαθητές της 10ης τάξης μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση στη Λειψία. Ο Σύνδεσμος Αδελφοποίησης των πόλεων Λειψίας – Θεσσαλονίκης δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να πραγματοποιήσουν αυτή την άσκηση, καθώς στέλνει τους μαθητές σε επιχειρήσεις, αναζητά για τους μαθητές μας οικογένειες υποδοχής και διοργανώνει ένα πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώνεται με επισκέψεις στα πανεπιστήμια. Πρακτική άσκηση προσφέρεται κυρίως στους τομείς της Χημείας, Βιολογίας, Αρχιτεκτονικής , Τουριστικών επαγγελμάτων /Μάρκετινγκ, Νομικής, Δημοσιογραφίας, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης της Λειψίας. Για την προσφορά μιας θέσης πρακτικής άσκησης λαμβάνονται υπόψη η ποιότητα της αίτησης, η οποία δίνεται σε μορφή γραπτού αιτήματος μαζί με ένα βιογραφικό, αλλά και η έγκαιρη υποβολή της αίτησης στην υπεύθυνη Συμβουλευτικής Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (κατά κανόνα το αργότερο αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων).
Πρακτική άσκηση με ευθύνη του μαθητή Στις διακοπές Όλοι οι μαθητές μπορούν  να βρουν μόνοι τους μια θέση για πρακτική άσκηση. Η σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού βοηθάει και κάθε μαθητή ξεχωριστά, επιπλέον του σχολικού προγράμματος, στην εξεύρεση μιας επιχείρησης στη Γερμανία  καθώς και στην προετοιμασία και σύνταξη της αίτησης.
Ατομική ενημέρωση από τη σύμβουλο Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού Εβδομαδιαία ώρα συνάντησης Ατομικά ή σε μικρές ομάδες μπορούν οι μαθητές να ενημερωθούν για τις δυνατότητες σπουδών και επαγγελματικού προσανατολισμού στη Γερμανία, καθώς και για θέσεις πρακτικής άσκησης.
Παρουσιάσεις από φοιτητές/ που κάνουν πρακτική άσκηση στη ΓΣΘ Πρώτο εξάμηνο Κάθε χρόνο φοιτητές/απόφοιτοι σχολών της Γερμανίας  κάνουν την πρακτική τους άσκηση στη ΓΣΘ. Στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης ενημερώνουν τους μαθητές της 11ης και 12ης τάξης για τις σπουδές στη Γερμανία.
Σύμβουλοι του δικτύου Pasch και απόφοιτοι ως άτομα επικοινωνίας Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς Σύμβουλοι από το δίκτυο Pasch προσκαλούνται και ενημερώνουν για την εξέλιξη της εκπαίδευσής τους στη Γερμανία .
Παροχή ενημερωτικού υλικού Σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς Η υπεύθυνη Σπουδών και Επαγγελματικού Προσανατολισμού παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο χρήσιμο ενημερωτικό υλικό (ενημερωτικά φυλλάδια πανεπιστημίων , εφημερίδες , οδηγούς σπουδών  κλπ)

Ενημερώθηκε 09.09.2019

Από τη Romy Koenig

Back To Top