skip to Main Content

Project Χορωδιών : Γ. Σ. Θεσσαλονίκης συναντάει την Γ.Σ. Αθηνών

” Μια πολύ θετική εμπειρία!”

ήταν το γενικό σχόλιο για τη συνεργασία της χορωδίας ενηλίκων της ΓΣΘ και των χορωδιών της ΓΣΑ (ενηλίκων και μαθητών) .

Ο Joachim Fritz υπήρξε για τα τελευταία τέσσερα χρόνια καθηγητής μουσικής, διευθυντής της χορωδίας ενηλίκων και διευθυντής της μαθητικής ορχήστρας,(την οποία ίδρυσε σε αυτή την μορφή). Σαν αποκορύφωμα αυτής της θητείας τόλμησε, σε συνεργασία με τη μουσικό και διευθύντρια των χορωδιών της ΓΣΑ,  Anke Spiegel, ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο: να ανεβάσει το πολύ απαιτητικό έργο για ορχήστρα και χορωδία: MagnificatThe Groovy Version of Ox“,του Γερμανού συνθέτη Christoph Schönherr.

Όταν μας παρουσίασε για πρώτη φορά την σύνθεση σε μια πρόβα,για να ακούσει την γνώμη μας, ενθουσιαστήκαμε από τους συναρπαστικούς ρυθμούς αυτών των τραγουδιών και ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως τις πρόβες. Το ίδιο έκανε και η Anke Spiegel στην Αθήνα .

Έτσι, μετά από 5 μήνες χωριστής προετοιμασίας, το Σάββατο, 9. Μαΐου 2015, ήρθαν οι δυο χορωδίες της ΓΣΑ για το μεγάλο Σαββατοκύριακο για κοινές πρόβες στη Θεσσαλονίκη. Κατά την άφιξή τους στη ΓΣΘ τους περίμεναν καφέ και γλυκά για να πάρουν δυνάμεις για τις πολύωρες πρόβες που ακολούθησαν.

Τι μεγάλη διαφορά, όταν ξαφνικά υψώθηκαν 60 φωνές αντί για 20 ως συνήθως να τραγουδήσουν το “Gloria”! Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, ο ήχος συγκινητικός και ενθαρρυντικός. Κυρίως στο σοπράνο και στις αντρικές φωνές η διαφορά ήταν πολύ αισθητή. Μετά το τέλος της βραδιάς οι καλεσμένοι Αθηναίοι μεταφέρθηκαν στις οικογένειες, φίλους, συγγενείς ή στο ξενοδοχείο που διέμεναν για το τριήμερο.

Την Κυριακή το πρωί συνεχίσαμε τις πρόβες για να τελειοποιήσουμε κάποια δύσκολα σημεία. Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα με νόστιμα εδέσματα ακολούθησαν άλλες τρεις ώρες πρόβας, αυτή τη φορά και με τη σολίστ Γιούλα Μιχαήλ και την πιανίστρια Λίλια Βασιλειάδου, η οποία σε όλες τις πρόβες της χορωδίας μας συνοδεύει στο πιάνο. Γεμάτοι χαρά και πολύ αισιόδοξοι για την συναυλία της επόμενης μέρας χωρίσαμε το απόγευμα. Μετά οι επισκέπτες από την Αθήνα είχαν τη δυνατότητα για βόλτες και επισκέψεις στα καφέ και τις ταβέρνες τις Θεσσαλονίκης.

Το πρωί της Δευτέρας, οι μαθητές από την Αθήνα μπορούσαν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σε ένα “Ράλεϊ γνώσεων” στη Θεσσαλονίκη.

Το βράδυ, 20.00 ώρα η έναρξη της καλοκαιρινής συναυλίας της ΓΣΘ. Μετά τον “Ύμνο της Eurovision” με φυσαρμόνικες από μαθητές της Ε’ τάξης και παρουσιάσεις των μαθητών νικητών του διαγωνισμού “Οι νέοι κάνουν μουσική” ακολούθησε η πολύ αναμενόμενη πρεμιέρα του “Magnificat”. Ήταν συναρπαστικό! Από το “Magnificat anima mea” ως το  “Sicut erat in principio” οι ενθουσιασμένοι θεατές μάς επιβράβευσαν με γενναιόδωρο χειροκρότημα για την δουλειά των περασμένων μηνών. Και όλοι συμφωνήσαμε ότι άξιζε τον κόπο! Σχολιάζοντας με φίλους και γνωστούς την συναυλία με ένα ποτηράκι κρασί έκλεισε αυτή η βράδια.

Γεμάτοι καλές εντυπώσεις και ευχαριστώντας για την φιλοξενία μας, αποχώρησαν την Τρίτη το πρωί οι χορωδοί της ΓΣΑ για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Την Τετάρτη γεμίσαμε εμείς το λεωφορείο μας με όργανα, βαλίτσες, παιδιά και μεγάλους και ξεκινήσαμε το ταξίδι.

Τώρα ήρθε η σειρά μας να απολαύσουμε τη φιλοξενία των Αθηναίων “συναδέλφων”. Μας περίμεναν: μια εγκάρδια υποδοχή, μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου και ένα γεμάτο ποικιλία μπουφέ για βραδινό μετά την πρόβα. Την Πέμπτη πάλι μια επίσκεψη στην Ακρόπολη και το Μουσείο της.

Τέλος, η κορυφαία στιγμή: την Πέμπτη το βράδυ έγινε η δεύτερη παρουσίαση του  “Magnificat” στο δεύτερο μέρος της καλοκαιρινής συναυλίας της ΓΣΑ με μεγάλη επιτυχία, καθώς και αυτή τη φορά χειροκροτήθηκε ένθερμα από τους ακροατές και επαινέθηκε γενναιόδωρα από τον διευθυντή του Σχολείου, τον κ. Thomas Fischer.

Η βραδιά έκλεισε στη ταβέρνα “Λεμόνι” όπου γιορτάσουμε δεόντως την επιτυχία της εκδήλωσης και σχολιάσαμε τις εντυπώσεις μας.

Ευχαριστούμε θερμά τον Joachim Fritz και την Anke Spiegel, οι οποίοι ξόδεψαν τόσο χρόνο και ενέργεια για να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο πρότζεκτ, που για όλους μας υπήρξε μια εξαίρετη εμπειρία.

Klaudia Fahrmeier

Magnificat: DST Meets DSA

Αυτές οι πληροφορίες είναι επίσης διαθέσιμες στα: Γερμανικα

Back To Top
×Close search
Search