Skip to content

ΠΡΕΜΙΕΡΑ του ντοκιμαντέρ “Mnéme-Holocaust in Thessaloniki”

Στις 26 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ της DST «Μνήμη-Το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη» στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σε σκηνοθεσία του Γ. Αλεξάκη.

Μετά το επίσημο καλωσόρισμα από τον διευθυντή της DST και την ομάδα εργασίας με επικεφαλής τις καθηγήτριες Μ. Ανθοπούλου και Χρ. Πρεφτίτση και τον πρώην καθηγητή ιστορίας της DST, M. Stier, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε για πρώτη φορά στο πολυπληθές κοινό που είχε συγκεντρωθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθήσε συζήτηση με τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ, τον κ. Γιάννη Μπουτάρη (πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης), τον κ. Λάζαρο Σεφιχά (αντιπρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης), τον κ. Ανδρέα Μπουρούτη (ιστορικό) και τους μαθητές μας, Μαριάννα Αχυροπούλου (12a) και Γιώργο Καλλίτση- Αριθουμπιέτα (12a). Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Michael Stier.

Η εκδήλωση έδωσε ποικίλα ερεθίσματα στους επισκέπτες  για σκέψη και προβληματισμό και ελπίζουμε ότι η ταινία θα βρει πολύ περισσότερους θεατές, έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε μαζί τη «Μνήμη για το παρόν».

Δείτε εδώ το επίσημο τρέιλερ!

Τον Οκτώβριο του 2019 μια ομάδα μαθητριών και μαθητών της  Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στον όμιλο εργασίας “Το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη” άρχισε να μελετάει την ιστορία των Εβραίων θυμάτων της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη. Η ομάδα αναζήτησε πληροφορίες για την τύχη των πολυάριθμων Εβραίων που αποτελούσαν μέλη της σχολικής κοινότητας μέχρι το 1933 και προσπάθησε να φέρει στο φως άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της ιστορίας της Γ.Σ.Θ. μέχρι το 1944. Επιπλέον, διερεύνησε τις ελληνογερμανικές σχέσεις καθώς και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εδραιωθεί μια κουλτούρα μνήμης σε σχέση με το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη. Υπό τις περιοριστικές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία η ομάδα επικεντρώθηκε στην ιδέα της δημιουργίας ενός ντοκιμαντέρ, προκειμένου να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν λήψεις στο σχολείο και στην πόλη και ολοκληρώθηκαν όλες οι συνεντεύξεις.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, καθώς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού «Μνήμη για το παρόν» για γερμανικά σχολεία του εξωτερικού.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Αλεξάκης.

Συντονιστές καθηγητές, ιδέα, σενάριο: Μαρία Ανθοπούλου, Χριστίνα Πρεφτίτση, Μίχαελ Στιρ

Συνέντευξη παραχώρησαν τα ακόλουθα πρόσωπα:

Γιώργος Αντωνίου (Ιστορικός),

Χέλλα Ματαλών (κόρη του επιζήσαντα του Άουσβιτς, Χάιντς Κούνιο),

Σίβυλλα Μπέντικ (Γενική Πρόξενος της Γερμανίας),

Ανδρέας Μπουρούτης (Ιστορικός),

Γιάννης Μπουτάρης (πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης),

Γιολάντα Παπαθανασοπούλου (πρώην Γυμνασιάρχης της DST),

Μίχαελ Ροτ (Υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας),

Μαρία Σαρηγιαννίδου (Γενική Γραμματέας του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας),

Λάζαρος Σεφιχά (αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης), και

Αλεξάντερ Φίρινγκ (Υποδιευθυντής της DST).

 

Στις λήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης συμμετείχε ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος από το Thessaloniki Walking Tours.

Tην μουσική του ντοκιμαντέρ συνέθεσε o Χρήστος Σιδηρόπουλος. Παίζουν οι: Χρήστος Σιδηρόπουλος (κιθάρα), Εύη Κυριαζίδου (πιάνο), Νίκος Βαλταδώρος (τρομπέτα), Δημήτρης Τασούδης (ντραμς)

Στην ομάδα εργασίας συμμετείχαν οι εξής μαθήτριες και μαθητές:

Τάσος Λαφιωνιάτης (10α), Βαγγέλης Τοπαλίδης (10α), Αρσένης Αχυρόπουλος (11α), Φιλιώ Γκαργκάνη (11α), Τζωρτζίνα Σιμοπούλου (11α), Μάκης Χατζηστεφανίδης (11α), Λιλίκα Αποστολακάκη (12β), Μαριάννα Αχυροπούλου (12α), Αλεξάνδρα Γκατζώλη (12β), Γιώργος Καλλίτσης- Αριθουμπιέτα (12α), Ελπίδα Τοπαλίδη (12α)

 

Μετάφραση: Χριστίνα Πρεφτίτση

Υποτιτλισμός: Ρενέ Μόλχο

Φωτογραφία αφίσας: Λουκάς Αθανασιάδης

 

Back To Top